top of page

Recent Posts

Archive

Tags

חיפוש

קורונה וויטמין D

  • שמואל רייס
  • 30 באוק׳ 2020
  • זמן קריאה 3 דקות

עוד חודש של סגר, עם הרבה תהיות על יעילותו ואני מאמין שעורר דיונים רבים ותהיות אצל כולנו.

כולנו סגורים בבתים, ונמנע מאתנו להנות מקרני השמש היפות. במרפאה מרגישים את ההקפדה על הריחוק החברתי בירידה במספר הפניות הקשורות למחלות נגיפיות.


עניין השימוש בתוסף ויטמין D והכתבות הרבות בנושא עלה הרבה מאוד במהלך המפגשים.


לכן, אנו מצרפים לכם סיכום קצר על הידוע בקשר לויטמין D וקורונה, מתי צריך לבדוק ועוד:


מהו ויטמין D? ויטמין D (המוכר גם בשמות: ויטמין D3, קלציפרול וכולקלצפירול) הוא ויטמין חיוני שמיוצר ברובו בגוף האדם, מצוי במספר קטן של מזונות ומשוּוק בתוספי תזונה.


מהן הדרכים שבהן מקבל הגוף ויטמין D?

1. ייצור עצמי של ויטמין D בגוף האדם. חשיפה של העור לקרני השמש גורמת לו לייצר ויטמין D .

2. ויטמין D במזון. ויטמין D קיים גם במספר קטן של מזונות, ובהם דגים מסוימים (כמו סלמון, מקרל וסרדינים), שמן דגים, שמן של כבד דגים וחלמון ביצה. בישראל משווקים גם מוצרי מזון שהועשרו באופן מלאכותי בוויטמין D כמו חלב ומוצריו, משקאות סויה ומוצרי סויה, דגני בוקר, לחמים, מרגרינה ומיצי פירות.

3. ויטמין D בתוספי תזונה: ויטמין D משוּוק גם בתוספי תזונה - בטיפות או בטבליות - שניתן לרכוש בבתי מרקחת ובחנויות טבע. לעיתים תוסף התזונה כולל רק ויטמין D ולפעמים הוא הוא כולל ויטמין D לצד ויטמינים ומינרלים נוספים. שילוב מקובל הוא של ויטמין D ושל סידן.


מה התפקיד של ויטמין D בגוף האדם ?ויטמין D חיוני לבריאות העצמות. חסר ויטמין D באוכלוסייה הכללית גבוהה, גם בארצות שטופות שמש, נפוצה ויכולה להגיע לכ-30-50%. יחד עם זה, לא נמצאו גופי בריאות הממליצים על בדיקת סקר לרמות ויטמין D באוכלוסייה הכללית, ובאוכלוסיית הנשים ההרות הבריאות.

קיימת המלצה של גופים שונים בעולם לטפל (ללא ביצוע בדיקת רמה) ב-400 עד 1000 יחידות ליום לאוכלוסיות שלא נחשפות מספיק לאור שמש. אין צורך ולא קיימת המלצה של האיגודים הרפואיים במדידת רמת הויטמין לפני או אחרי הטיפול במבוגרים בריאים.


האם יש לחשוש ממינון גבוה של ויטמין D?רעילות כתוצאה מעודף בוויטמין D היא נדירה. אעפ"כ, מטופלים מבוגרים שמשתמשים בתוסף תזונה המכיל ויטמין D צריכים להקפיד על המינון של ויטמין D כפי שקבע הרופא המטפל ולא לחרוג ממנו.


אז מה כדאי לעשות?

1. חשיפה של הגפיים לשמש במשך 20 דקות ביום. רצוי לעשות זאת בשעות הבוקר או הערב, כשקרינת השמש אינה בשיאה.

3. תינוקות מיום היוולדם ועד גיל שנה מקבלים תוסף תזונה המכיל ויטמין D במינון של 400 יחב"ל ביום.

4. גם אנשים בגיל המבוגר זקוקים במרבית המקרים לתוסף תזונה המכיל ויטמין D, במיוחד אם הם סובלים מדלדול העצם (אוסטאופורוזיס או אוסטאופניה). כמו כן הם זקוקים לתוסף המכיל סידן.

5. אין צורך בבדיקות סקר (בדיקות דם )לגילוי מחסור בוויטמין D D לאוכלוסייה הכללית. מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל.


האם ויטמין D יכול למנוע את מחלת הקורונה או לסייע בהחלמתה?

מכמה מחקרים שפורסמו במהלך השנה האחרונה, ובהם מחקר שנעשה בקרב לקוחות כללית, עולה כי קיים קשר בין חוסר בוויטמין D לבין עלייה בסיכון להידבק בקורונה וכן בין חוסר בוויטמין הזה לבין עלייה בסיכון שבמקרה של הידבקות בקורונה המחלה תהיה קשה יותר ואף קטלנית. עם זאת, כל המחקרים הצביעו על קשר נסיבתי ולא על קשר סיבתי בין חוסר בוויטמין D לבין תחלואה בקורונה.

גופי בריאות שונים בעולם, ובהם משרד הבריאות של ישראל, ממליצים לציבור למנוע מחסור בוויטמין D במיוחד בתקופת הקורונה שמתאפיינת אצל רבים בהסתגרות ממושכת בבתים ובחשיפה בלתי מספקת לשמש.

בסתיו 2020 פירסם אגף התזונה במשרד הבריאות המלצות בנוגע לוויטמין D בתקופת הקורונה. לפיהן יש לשמור על רמות תקינות של ויטמין D בגוף באמצעות חשיפה מבוקרת לשמש או באמצעות נטילת תוסף המכיל ויטמין D. המינונים המומלצים למבוגרים במשקל תקין נעים בין 800 ל־1,000 יחידות בינלאומיות ביום; למבוגרים במשקל עודף מומלץ לצרוך 2,000 יחידות בינלאומיות ביום ולמבוגרים שסובלים מהשמנת־יתר קיצונית - 4,000 יחידות בינלאומיות ביום.

אשר לילדים, משרד הבריאות ממליץ לתת 400 יחידות בינלאומיות ביום לילדים עד גיל שנה ו־600 יחידות בינלאומיות ביום לילדים בני שנה ויותר.

ההמלצות האלה של משרד הבריאות הן כלליות לאוכלוסייה בישראל בימי הקורונה. אם סובלים ממחלות רקע, ובמיוחד ממחלות עצם או ממחלות במערכת העיכול, יש להתייעץ עם הרופא המטפל בנוגע למינון המומלץ.


לכן, לכל מבוגר מעל גיל 50 מומלץ נטילת תוסף ויטמין די , ללא ביצוע בדיקת דם. כל מי שאינו מקבל ויטמין D ומעוניין לקבל את התוסף, אנא פנו אלינו במייל.


מקורות – משרד הבריאות, אתר כללית, סקירת ספרות הקיימת במאגרים הרפואיים.

סיכם ד"ר מיכאל האוזר ( בשיתוף פרופ רייס)


עדכונים:

לו"ז נובמבר

ימי א' - גילון 17:30-19:00

ימי ב' -  מורן 08:00-09:30, גילון 10:30-11:30

ימי ד' – גילון 16:00-17:30 (ד"ר האוזר)

ימי ה' - מורן 16:30-18:00, גילון 19:00-20:30

ימי ו' - 09:00-10:30

בדיקות דם- ימי רביעי בשעות 07:15-07:45 בתאום תור מראש

שעות פעילות המשרד-

יום א'- 17:00-19:00

יום ב'- 09:00-12:00

יום ה'- 17:00-20:30

דרכי התקשרות עם המרפאה:

טלפון   9988917

פקס     6408643

 
 
 

Comments


bottom of page