חג פורים שמח
- שמואל רייס
- 2 במרץ 2021
- זמן קריאה 2 דקות
חגגנו את חג פורים, חג המסמל את הצלת היהודים באימפריה הפרסית מרצח עם שזמם לבצע בהם המן. מבצע החיסונים המרשים בכל קופות החולים בישראל ממשיך במרץ, והינו מקור לגאווה ודוגמא עבור מדינות רבות בעולם. המבצע המרשים גם מדגים לנו איך השירות הרפואי בישראל יכול וצריך להראות בעתיד.
בינואר ובפברואר, כמו בכל המדינה, הקורונה אתגרה גם את מרפאתנו הקטנה. מ-8 חולי קורונה ב-9 החדשים של 2020, "צמחנו" ב-14 מאומתים נוספים. לשמחתנו, כולם היו אסימפטומטיים או קלים וכבר נראה שהגל שכך ונקווה שלא יחזור בעצמה כזאת. אחוז המתחסנים שלנו מתקרב ל95% חיסון ראשון ומעל 85% כבר קיבלו את המנה השנייה של החיסון. יש בינינו 2 קבוצות קטנות של לא מתחסנים: האחת, בעלי היסטוריה של אלרגיה קשה שהולכת ומצטמצמת בעזרת פתרונות תפורים לכל אחד וקבוצה שנייה של "סקפטיים" עם גישה שנעה בין התנגדות אידיאולוגית לפחד ורצון לחכות עוד. גם קבוצה זו הולכת ומצטמצמת בהדרגה. כל מה שאפשר לומר הוא שמעל 100 מיליון התחסנו בעולם, והבטיחות והיעילות של החיסון מפתיעה את כולנו לטובה. כבר זכיתי לראות גם בני משפחה שלי שלא ששו להתחסן ( שמואל) ומטופלים שבסופו של יום קבלו את ההחלטה הנכונה והאחראית והתחסנו.
בשבת נפטרה בבית חולים בירושלים, בטרגדיה נוראית, מטופלת בת 31, אם לארבעה, שלא הייתה מחוסנת (מסיבות אידאולוגיות) וגם עוברה אבד. שומה על כולנו למנוע טרגדיות בלתי נתפסות שכאלה.
אנחנו מזמינים את המתלבטים להגיע ולדבר יחד על הסיבות בעד ונגד החיסון.
לאחרונה, פנו אלינו מספר מטופלים שלאחרונה סובלים מקשיים בשינה.
הפרעות שינה נחלקות לארבע קבוצות עיקריות:
1. נדודי שינה- תחושה של שינה לא מספקת או לא מרעננת הנגרמת מאחד או יותר מהמצבים הבאים: קשיי הרדמות, קשיים בשמירה על רצף השינה או יקיצה מוקדמת.
2. ישנוניות יתר- בעיקר בשל דום נשימה בשינה ו/או תנועות רגליים מחזוריות בשינה.
3. הפרעות נלוות לשינה- זוהי קבוצה של תופעות שונות המתרחשות בזמן השינה. הן אינן גורמות בד"כ להפרעות שינה וערות. בקבוצה נכללות תופעות הקורות בשינה בצורה אוטומטית, כמו הליכה, דיבור, צעקות והרטבה, וכן הפרעות בחלימה ופעילויות מוטוריות שונות. *במידה ויש חשד להפרעות אלו יש לפנות לרופא המשפחה לצורך המשך בירור.
4. הפרעות בתזמון השינה (שעון ביולוגי): יש אנשים שהם ערניים ופעילים יותר בשעות הבוקר, ויש המעדיפים את שעות הערב והלילה. כאשר הנטייה הזו – לשעות המוקדמות, או המאוחרות, הופכת להיות קיצונית ומגבילה, מדובר בהפרעה בשעון הביולוגי.
אז מה עושים?
שינויים התנהגותיים הינם יעילים ומומלצים כצעד ראשון לטיפול בנדודי שינה כרוניים. דבר זה מבוסס על מחקרים רבים שנעשו בתחום.
היגיינת שינה - בכמה צעדים קטנים ניתן לעשות שינוי גדול:
● פעילות גופנית סדירה (לא פחות מ-4 שעות לפני כניסה למיטה).
● הימנעות מארוחות גדולות או שתייה מרובה בערב.
● הגבלת צריכת קפאין, עישון ואלכוהול 4-6 שעות לפני השינה.
● שימוש בחדר השינה לשם אינטימיות ושינה בלבד.
● שמירה על מחזור שינה-ערות קבוע ללא תנומות במהלך היום.
● הימנעות מגירויים-שליליים העלולים להפריע בזמן ההירדמות, כגון: רעשים רמים, אורות בוהקים ושינויי טמפ' קיצוניים
מיכאל ושמואל
לו"ז מרץ
רגיל מלבד ( כולל חול המועד)
18.3 גילון 19:00-20:30 במורן לא תתקיים קבלת קהל.
19.3 מורן 08:00-09:30 גילון 10:00-11:30
21.3 גילון 18:30-20:00
25.3 גילון 19:00-20:30 במורן לא תתקיים קבלת קהל.
26.3 מורן 08:00-09:30 גילון 10:00-11:30
Comments